Air France

Things to do - London general

Air France е френската национална авиокомпания, част от Air France-KLM Group и един от основателите на авиационния алианс SkyTeam.

Година на създаване : 1970
Седалище Летище Шарл де Гол, Париж, Франция
IATA код AF
Флотилия Общо 7 самолета Boeing 747-400, 25 Boeing 777-200ER, 37 Boeing 777-300ER, 18 самолета Airbus A318-100, 41 Airbus A319-100, 60 Airbus A320-200, 25 Airbus A321-200, 15 Airbus A330-200, 13 Airbus A340-300 и осем A380-800
Предлагани полети 35 френски летища и 159 международни дестинации в 91 държави в Европа, Африка, Северна и Южна Америка, Азия и Австралия
Излитане от България София

Air France

Air France е френската национална авиокомпания, част от Air France-KLM Group и един от основателите на авиационния алианс SkyTeam. Главните офиси на компанията са в Трембле-ен-Франс, северно от Париж, а седалището за самолетите е на парижкото летище Шарл де Гол. Като второстепенни бази на Air France служат аерогарите Париж – Орли, Лион – Сент Екзюпери, Марсилия, Тулуза и Ница. Авиокомпанията е създадена на 7-ми октомври 1933 г. след сливането на пет местни авиопревозвача. През 2003 г. Air France се обединява с холандската авиокомпания KLM и от 2011 г. главен изпълнителен директор на холдинга е Жан-Сирил Спинета.

По-голямата част от международните полети на Air France се извършват от летище Шарл де Гол в Париж. Компанията предлага самолетни билети до дестинации на всички континенти, както и до отвъдокеанските френски територии. Освен с редовните полети, извършвани от Air France, клиентите на компанията могат да участват в програми за редовни пътници и с полетите, извършвани от подчинените на Air France компании, както и от партньорите от и извън алианса SkyTeam. Програмата за редовни пътници на Air France се нарича Flying Blue и има четири нива – стандартен статус (Ivory), Elite (Silver) и Elite Plus, разделен на Gold и Platinum. Ложите на Air France могат да бъдат ползвани от пътниците с членство в Gold и Platinum, а също и от участниците в програмата на алианса SkyTeam Elite Plus.

Ако пътувате в икономична класа или Premium Eco на полети в Европа, Северна Африка и Израел, имате право да носите на борда на самолета един брой ръчен багаж с размери до 55 х 35 х 25 см, лаптоп, дамска чанта и фотоапарат, като те общо не трябва да бъдат над 12 кг. Ако сте в Premium Business класа за същите дестинации, имате право на две чанти ръчен багаж, всяка от тях с размери до 55 х 35 х 25 см и същите артикули, като ръчният Ви багаж общо трябва да е до 18 кг. На презокеански полети изискванията за ръчен багаж са същите за икономична класа. За Premium Economy, бизнес и първа класа са позволени две чанти и аксесори с общо тегло до 18 кг. Вътрешните полети из Франция предлагат единствено пътуване в икономична класа и изискванията отново са една чанта и аксесори с общо тегло до 12 кг.

В икономична класа на полетите в Европа (а също и от Европа до Мароко, Тунис, Алжир или Израел) пътниците имат право на един брой чекиран багаж, който трябва да е с тегло до 23 кг. В класа Premium Eco имате право на два броя регистриран багаж, всеки с тегло до 23 кг, а пътуващите в Premium Affaires могат да вземат безплатно два броя чекиран багаж, всеки от които до 32 кг. За участниците в програмите за редовни пътници има допълнително количество позволен чекиран багаж, което в другите случаи се заплаща отделно. Полетите извън Европа имат различни изисквания, които варират според конкретната дестинация.