Wizzair

Things to do - London general

Wizz Air (пълно име – Wizz Air Hungary Airlines Ltd.) е унгарска нискотарифна авиокомпания, базирана на летище Ференц Лист в унгарската столица Будапеща.

Година на създаване : 2003
Седалище Летище Ференц Лист, Будапеща, Унгария
IATA код AB
Флотилия Общо 39 самолета Airbus A320-232
Предлагани полети Голям брой европейски дестинации от базите в Централна и Източна Европа. Извън Европа авиокомпанията има полети до Грузия, Израел и Турция.
Излитане от България Бургас, Варна, София

Wizzair

Wizz Air (пълно име – Wizz Air Hungary Airlines Ltd.) е унгарска нискотарифна авиокомпания, базирана на летище Ференц Лист в унгарската столица Будапеща. Авиокомпанията е създадена през септември 2003 г., а първия си полет извършва на 19 май 2004 г. Главен изпълнителен директор е Йозеф Варади. Нискотарифният авиопревозвач има най-голямата флотилия от всички унгарски авиокомпании. Тя разполага с 39 самолета Airbus A320-232, всеки от тях със 180 кожени седалки. Флотилията на Wizz Air е поддържана от Lufthansa Technik, лидер в техническата поддръжка за авиацията.

Самолетите на Wizz Air кацат предимно на по-малките европейски летища (с по-ниски такси за обслужване), като най-голямата база на Wizz Air извън седалището в Будапеща е летището в Катовице, Полша. Wizz Air group се състои от две авиокомпании – Wizz Air Унгария и Wizz Air Украйна, като кодовете за полети с тях са съответно W6 и WU.

В момента компанията предлага самолетни билети за 220 направления в Европа, като главните 15 бази са в Будапеща, в София, в Киев (Украйна), във Варшава, Катовице, Вроцлав, Познан и Гданск (Полша), на румънските летища Клуж Напока, Букурещ, Тимишоара и Тургу Муреш, във Вилнюс (Литва), в Прага (Чехия) и в Белград (Сърбия). Извън Европа има полети от/до три дестинации в Азия – летището на Тел Авив (Израел), летище Кутаиси в Грузия и сезонни полети до Анталия.

В самолетите на авиокомпания Wizz Air се пътува в един салон за икономичен клас без номерирани места и без включени в цената на самолетния билет храни и напитки. Срещу допълнително заплащане можете да си запазите място или да ползвате услугата за качване с предимство на борда. Друга платена услуга на компанията е Wizz Flex, която дава възможност да промените датата, часа и дестинацията на полета си до 3 часа преди излитане на първоначално избрания от Вас полет, като заплатите само евентуалната разлика в цената, но не и таксата за смяна на полет. На борда на самолета пътниците имат право да носят безплатно ръчен багаж с размери до 42 x 32 x 25 см и тегло до 10 кг, както и горна дреха/одеяло, мобилен телефон, книга/списание, бебешко кошче, сгъваема детска количка и храна за бебета, патерици. Срещу заплащане от 10 евро (при онлайн резервация) ръчният Ви багаж може да бъде по-голям – с размери до 56 х 45 х 25 см, като той трябва да се побира в отделението за багаж над седалките. Превозването на чекиран багаж при пътуване с Wizz Air не влиза в цената на Вашите самолетни билети. За него трябва да се плати допълнително, като цената зависи от датата на пътуването и начина на резервация на услугата. Ако вземете със себе си и чекиран багаж, то теглото му не трябва да надвишава 32 кг.